Omdat ik in mijn opleiding geleerd heb dat het belangrijk is voorkennis te activeren bij cursisten en er af en toe ook aan denk om dat te doen, begon ik de les met de vraag: “Wat kunnen jullie vertellen over lidwoorden?”

Even enthousiast als altijd, nam Noual het woord: “Eh…. Je kan lid woorden van een voetbalvereniging, je kan lid woorden van de bieb, je kan lid woorden van eh ………. Ja, eigenlijk kun je lid woorden van een heleboel dingen.”

“Ja, dat is waar”, antwoord ik, maar ik bedoelde eigenlijk ‘lidwoorden’, geschreven als één woord en ‘woorden’ met dubbel o. Ik schrijf de woorden op het bord.
We hebben het even over de korte en lange klanken en gaan vervolgens over tot de ‘orde van de dag’,  de lidwoorden.

Wel werd ik bevestigd in mijn ‘stokpaardje’: het belang van aandacht voor de uitspraak, of beter gezegd: verstaan en nazeggen. Daarover een andere keer meer.

Share This